Følelse av blått og seende rødt: Linker mellom fargeoppfattelse og følelse
Anonim

Annies fargerike hjem

Vi bruker fargemetaforer til å uttrykke våre følelser hele tiden. Vi føler oss blå, ser rødt når vi er sint, blir grønne av misunnelse, og andre kan kalle oss "gule" når vi er redd eller mangler i tapperhet. Er disse metaforene bare det-metaforiske - eller har de noen grunnlag i biologi?

Et stykke nylig publisert i Time Magazine fokuserte på psykologisk forskning som tyder på at menneskers fargeoppfattelse faktisk påvirkes av deres følelser. Christopher Thorstenson fra University of Rochester forklarte et sett med eksperimenter som ble designet for å teste hvor sterkt følelser fargede verden rundt oss, og prøvde fargeoppfattelsen av personer som hadde sett triste, lykkelige eller nøytrale bilder og videoer. Ifølge Time ,

Resultatet: Triste mennesker hadde det vanskelig å skille mellom nyanser langs den blå-gule fargeaksen. Tristende, men folk som var trist, hadde ikke problemer med å se farger i det rødgrønne spekteret - muligens på grunn av et evolusjonært behov for å se rødt som en sinnerespons, spekulerer Thorstenson.

Thorstenson bemerker at svarene ikke kan reduseres til spørsmål om engasjementsnivå eller grunnleggende kjemisk opphisselse fordi dette ville ha resultert i visuelle anomalier over hele spekteret, ikke bare med utvalgte nyanser. Han konkluderer med at "hvordan vi føler kan virkelig påvirke hvordan vi ser verden rundt oss."

Så hva kan dette bety for design?

Når vi snakker om fargesykologi i design, har samtalen en tendens til å fokusere på effektene av fargene: Blått og grønt er beroligende, rødt er energigivende, etc. Men sjelden snakker vi om følelsene som vi tar med til et rom. Hvis du føler deg trist, tyder Thorstensons forskning på at blå rom kanskje bare virker flat, grått og kjedelig. Farger som ellers har et rykte for å være beroligende, kan registrere seg blidt. Gul-en farge som vanligvis er knyttet til lykke - kan også bli kort.

Jeg foreslår ikke at vi gjør om alle våre konklusjoner om fargesykologi, men denne undersøkelsen markerer det interessante faktum at, som med mange aspekter av design, er det viktig å lytte til dine egne ønsker, følelser og preferanser. Din indre verden har en direkte effekt på måten du opplever den ytre, og enhver tilfredsstillende hjemmedesign bør ta det indre liv i full regning.